טיפולי חניכיים וכירורגיה

מדוע חשוב כל כך לשמור על בריאות החניכיים? 
בריאות החניכיים היא ללא ספק אחד הדברים החשובים וההכרחיים לשמירה על בריאות השיניים. רקמת החניכיים מגנה על עצם הלסת ועל שורשי השן, וכל פגיעה בה עלולה לגרום בבוא הזמן לתזוזת שיניים ואף לאבדן שיניים. ישנם גורמים שונים העלולים לפגוע בבריאות החניכיים, החל מגורמים גנטיים או ועד לגורמים חיצוניים כגון היגיינה לקויה של הפה, אשר ללא טיפול וניקוי יום-יומי מוקפד, עלול לגרור התפשטות של רובד חיידקים (פלאק) על-גבי החניכיים והיווצרות של דלקות ומחלות חניכיים הפוגעים בעצם.
במרפאתנו אנו מבצעים טיפולי חניכיים המיועדים לשיקום החניכיים ולהגנה עליהם, אם במקרים של דלקות ומחלות חניכיים, אם לצורך טיפול בנסיגת חניכיים או כטיפול לקראת השתלת שיניים. הליכים כירורגיים אלה, המתבצעים במכשור זעיר פולשני מתקדם, נועדו לשמור על רקמת החניכיים ובכך לשמור על השיניים.

דלקות חניכיים

דלקות חניכיים | איור הסברמהי דלקת חניכיים וכיצד להימנע ממנה?
דלקת החניכיים מתפתחת במרבית המקרים כתוצאה מהצטברות רובד חיידקי (פלאק) והיגיינת פה לקויה או לא נכונה. כאשר לא מקפידים על ניקוי נכון של השיניים והחניכיים, נמנעים מטיפולי שיננית קבועים ומביקורת תקופתית במרפאת השיניים, הרובד החיידקי מתפשט ובסופו של דבר מתפתחת דלקת חניכיים. במרבית המקרים המטופל אינו חש בתסמינים של הדלקת ולכן, אם אין ביקורת קבועה במרפאת השיניים, הדלקת עלולה להמשיך ולהתפתח למחלת חניכיים.

כך תזהו אם יש לכם דלקת חניכיים:

  • ריח רע מהפה
  • דימום בזמן צחצוח השיניים
  • דימום בזמן אכילה
  • נפיחות בחניכיים וחוסר נוחות
  • שינוי גוון מוורוד לאדום

אם תסמינים אלו הופיעו אצלכם לאחרונה, אנו ממליצים להגיע אלינו לאבחון וטיפול, כדי להימנע בעתיד מבעיות חניכיים מורכבות יותר. 

איך נמנעים מדלקת חניכיים?

  • צחצוח שיניים בקביעות – פעמיים ביום, לפחות למשך 2 דקות
  • צחצוח באמצעות מברשת שיניים בעלת סיבים רכים וראש מברשת קטן
  • השלמת ניקוי השיניים באמצעות עזרים דנטליים – חוט דנטלי או מברשיות קטנות
  • טיפול שיננית קבוע – אחת ל- 6-3 חודשים במרפאתנו
  • ביקורת ובדיקת שיניים תקופתית


מחלות חניכייםמחלת חניכיים | איור הסברלהתפתחות מחלות חניכיים ישנן סיבות שונות, החל מגנטיקה, סטרס, מערכת חיסונית חלשה, מחלת הסכרת, שימוש בתרופות מסוימות ועד לדלקת חניכיים שלא טופלה, שזו אחת הסיבות המרכזיות. דלקת חניכיים שלא טופלה בזמן, עלולה להתפתח בהמשך למחלת חניכיים, המובילה ברוב המקרים לתופעות כגון נסיגת חניכיים, אבדן עצם, תזוזת שיניים ואף במקרים גרועים יותר, לאבדן השיניים הטבעיות. לכן, ישנה כאן חשיבות גבוהה ביותר להגעה לביקורת תקופתית במרפאת השיניים.

סיכוני מחלת החניכיים והשפעתם על בריאות השיניים:

  • פגיעה משמעותית בעצם התומכת של השיניים ובשורשי השן – עלול לגרום לתזוזת שיניים עתידית ואף לאבדן שיניים.
  • אבדן עצם היכול להגיע אף לאבדן קיצוני של עצם, ופגיעה באפשרות של השתלת שיניים עתידית.
  •  השפעה על הבריאות הכללית של הגוף – מחקרים מוכיחים כי נמצא קשר בין מחלות זיהומיות בגוף, מחלות לב, סכרת ולמחלות פנימיות נוספות לבין מחלות החניכיים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה כי החיידקים והדלקת עלולים להגיע דרך הפה אל הוושט ואל הגוף בזמן בליעה.

כיצד מטפלים?

אנו מבצעים במרפאתנו הליכים מגוונים שחלקם כירורגיים, שנועדו למניעה וטיפול בדלקות ובמחלות חניכיים, וכן טיפולים מורכבים להבראת החניכיים, ביניהם ניתוחי חניכיים, השתלות עצם, הקצעות שורשים ועוד.

נסיגת חניכיים

איך נגרמת נסיגת חניכיים? 
גם לתופעה זו, כמו לדלקות ומחלות החניכיים, יכולות להיות סיבות שונות, החל מגנטיקה, תופעות הורמונליות, ועד לצחצוח אגרסיבי מדי והיגיינה לקויה של הפה. עם זאת, בניגוד לדלקות חניכיים בהן קשה להבחין בעין בלתי מקצועית, נסיגת החניכיים נראית לעין ואף מורגשת, לכן למטופל ישנה יכולת לטפל בה בהקדם האפשרי ולהימנע מבעיות מורכבות יותר בעתיד. במקרה זה, מעטפת החניכיים הרכה נסוגה וחושפת את שורשי השן וכך נוצר מראה "ארוך" של השן. מעבר לפגיעה האסתטית, מדובר בתופעה שיכולה להשפיע רבות על בריאות השיניים, שכעת חשופות יותר לדלקות, לפגיעה, לתזוזת שיניים ואף לאבדן שיניים.   

איך מזהים? 

  • שורש השן חשוף והשן נראית "מוארכת" יותר
  • רגישות גבוהה בעת שתיה של משקאות חמים וקרים
  • ריח רע מהפה
  • רגישות בעת צחצוח

האם ניתן למנוע נסיגת חניכיים? 

במרבית המקרים ניתן למנוע את התופעה, על-ידי הקפדה על כמה כללים חשובים:

  1. היגיינת פה נכונה ויום-יומית (מוזמנים לקבל במרפאתנו הדרכה והנחיות על-ידי השיננית)  
  2. צחצוח עדין ונכון, באמצעות מברשת שיניים בעלת סיבים רכים
  3. הקפדה על טיפולי שיננית קבועים אחת לחצי שנה

כיצד מטפלים? 

סוג הטיפול תלוי כמובן בזמן בו אובחנה הנסיגה. במידה ומטפלים בהקדם, ניתן לבצע פעולות שאינן פולשניות כגון הדרכה לצחצוח נכון, טיפול בדלקות ומחלות החניכיים, טיפול בתופעת הרגישות בשיניים או טיפול אורתודנטי אסתטי. במידה ומדובר בנסיגת חניכיים מתמשכת שכבר גרמה לפגיעה, יתכן שלא יהיה מנוס מהתערבות כירורגית, כגון השתלת חניכיים או ניתוח חניכיים. לכן, המלצתנו היא להגיע לפחות אחת לחצי שנה למרפאה לבדיקה תקופתית וכן לטיפולי שיננית אחת ל- 3-6 חודשים.

 

תיקון אסתטי של קו החניכיים
ישנם מקרים בהם הלסת העליונה סובלת ממראה לא סימטרי של קו החניכיים, שגורם לחשיפת יתר של החניכיים בזמן החיוך. תופעה זו, הנקראת גם Gummy smile היא בעיקרה בעיה אסתטית שאינה משפיעה על בריאות החניכיים וגם הטיפול בה, נועד במטרה לשפר את מראה החיוך. במרפאתנו אמצעים טכנולוגיים ושיטות טיפול חדשניות ואם גם אתם מתמודדים עם חיוך חושף שיניים, אתם מוזמנים לשמוע על הפתרונות שאנו מציעים.

תיקון אסתטי של קו החניכיים